Monday, July 2, 2018

5 Bahan Makanan yang Membantu Kurangkan Berat Badan

1. IKAN
Ikan adalah satu lagi sumber protein yang sangat berkesan. Kebanyakan jenis ikan putih seperti salmon mengandungi omega-3 yang sihat. Sesetengah kajian menunjukkan bahawa protein ikan mungkin lebih memuaskan daripada protein daging lembu.
Tetapi lebih banyak kajian diperlukan untuk menjelaskan fakta ini lagi dan salah satu penjelasannya ialah ikan secara semula jadinya, mempunyai kandungan asid amino L-glutamat yang tinggi. Kandungan asid inilah yang dikatakan memberikan rasa umami (ala rasa manis-manis gitu) isi ikan.
2. CILI
Menambahkan cili dalam masakan akan membantu mempercepatkan kadar metabolisme dalam badan kita. Cili turut mengandungi elemen antioksida dan Vitamin C serta beta-karoten yang mampu meningkatkan sistem imunisasi dalam badan kita.
3. KOBIS BUNGA
Seperti sayur-sayuran yang lain, kobis bunga penuh dengan fitonutrien yang menghalang pertumbuhan sel-sel kanser dan merupakan sumber vitamin C yang hebat. Bagi memaksimumkan lagi kandungan antioksida dalam kobis bunga, makanlah mentah-mentah atau jika anda tak lalu nak makan sayur mentah, stimlah kubis tersebut.
( Tetapi ingat, basuhlah dulu kubis tersebut ya. Terjumpa ulat, geli pula nak makan)
4. LIMAU GEDANG
Limau gedang merupakan salah satu buah yang amat bagus untuk kesihatan jantung anda. Limau gedang mengandungi vitamin C, asid folik, kalium,  pektin dan serat larut yang mungkin sekutu kuat terhadap aterosklerosis. Limau gedang yang berwarna merah jambu dan merah juga mempunyai vitamin A dan lycopene, iaitu fitokimia yang melindungi dinding arteri daripada kerosakan oksida.
Tip untuk memilih buah yang mmpunyai isi yang berjus: belilah buah yang berat kerana buah yang berat mempunyai kandungan air yang tinggi. Tak percaya, cubalah! Jangan pula guna tip ini untuk beli durian. Mestilah tak jadi…
5. LOBAK
Sayuran-sayuran berwarna terang ini dipenuhi dengan kalium, asid folik, antioksidan, dan sebatian sulfur yang membantu pencernaan. Jangan lupa bahawa akar yang berwarna hijau mengandungi 6 kali vitamin C dan kalsium berbanding sayuran yang tidak mempunyai akar hijau.
Potong nipis-nipis dan masukkan dalam salad hijau segar atau tak tahan tak ada rasa lemak, masukkan sedikit mayonis. Sikit tak apa, jangan satu balang!
Kredit : http://www.butterkicap.com/kitchen-lab/10-bahan-makanan-bantu-kurang-berat-badan

No comments:

Post a Comment